DTU : Electromagnetic Test Center

I 2019 deltog Dall & Lindhardtsen i en arkitektkonkurrence for DTU Electromagnetic Test Center: En ny unik bygning, B357 på DTU, der i fremtiden skal …

I 2019 deltog Dall & Lindhardtsen i en arkitektkonkurrence for DTU Electromagnetic Test Center: En ny unik bygning, B357 på DTU, der i fremtiden skal danne rammerne for tests og målinger af elektromagnetiske systemer, herunder mikrobølgeteknologi til trådløs kommunikation og telemåling – bl.a. radarer, satellitter, medicinsk udstyr, sikkerhedssystemer mv. Det er et vigtigt center, som bl.a. anvendes af Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, til test af satellit-antenner (DTU-ESA Facility).

I Dall & Lindhardtsens konkurrenceforslag tager den ydre fremtræden udgangspunkt i en nyfortolkning af det arkitektoniske udtryk samt de kvaliteter og materialer, der findes i det eksisterende DTU campus. Områdets identitet og fællestræk videreføres, samtidig med at vi har bestræbt at give bygningen en selvstændig identitet. 

Da bygningen har en forholdsvis stor volumen og brede flader, har vi forsøgt at skabe en løsning, som nedskalerer bygningens fremtoning til en menneskelig skala, hvilket også er i tråd med DTU Campus’ plan. Facaden skal fremstå med et varieret udtryk med et skiftende spil af lys og skygge i flader, som består af transparente facadepartier, felter med solafskærmning, åbne vinduesarealer samt lukkede flader. Der er arbejdet med horisontale og vertikale facadeelementer i en 3D-effekt, som nedbryder skalaen til det menneskelige. 

Materialevalget er betonelementer som bagvægge, søjler og bjælker. Hele facaden beklædes med plader i cortenstål. På bagvæggen af opbygges stålregler og afstandsprofiler, som beklædes med vindtætte plader. Facaden isoleres med mineral-isolering. Vinduespartier udføres som alu-system med 3-lags lavenergiglas. Farven på alu-partierne er mørk antracit, så rammer og vinduer kommer til at stå i flot kontrast til den rødbrune corten-facade. 

Bygningen er tegnet til at kunne DGNB-certificeres. Udover at cortenstål er et materiale, som patinerer smukt, har stålpladernes bæredygtige egenskaber været væsentlige for valget af materialet.  Den lange levetid og genanvendelse er parametre der vægtes højt i DGNB-systemet og tegnestuen har i konkurrenceforslaget for DTU Electromagnetic Test Center valgt cortenstål lavet af lokalt genanvendt metalskrot, også for at minimere transportudgifterne på CO2-regningen.

Fakta
Bygherre
DTU Campus Service
Areal
ca. 1.300 m²
Anlægssum
ca. 40 mio. kr.
Samarbejdspartnere
Totalentreprenør SkouGruppen A/S, Tyréns A/S