Holstebro Rådhus og Bibliotek
Holstebro Rådhus og Bibliotek er projekteret efter 1. præmie i arkitektkonkurrence 1977.
BYGHERRE
Holstebro Kommune
YDELSESPERIODE
–
AREAL
–
ANLÆGSSUM
–
ENTREPRISEFORM
Fagentreprise
ROLLE
Arkitektrådgiver
SAMARBEJDSPARTNERE
Carl Bro A/S
Svend Kirkegaard
1. præmie i arkitektkonkurrence 1977
Vinderprojektet består af to kvadratiske bygninger forbundet med en fælles forhal, så de to institutioner udgjorde en helhed, et færdigt formet by element. Bygningen er opført i murværk med dybe vindueshuller og fremspringende halvrunde trappetårne, som forstærker massiviteten.
Den store bibliotekssal dannes af de fire fløje, som indeholder bibliotekets øvrige funktioner, børnebibliotek, tidsskriftlæsesal, studierum, mødesale, musikbibliotek og kontorer. Bibliotekssalen er som et stort torv. De omgivende fløje har eksteriørfacader mod salen. Ovenlyset, der er lagt langs disse facader, fremhæver teksturen i det robuste murværk.
Forbindelsesbygningen, der danner forhal til både bibliotek og rådhus, er bygget samtidig med rådhuset. Med sit store ovenlys og generøse trappeanlæg har forhallen karakter som et lille overdækket torv.
Rådhuset er som biblioteket i princippet en firefløjet bygning, men her er kun en lille del af gårdrummet overdækket. Denne del udgør med sin glasvæg mod gårdhaven en lys forhal. Sammen med den fælles indgangs hal er rådhusets forhal og bibliotekssalen bemærkelsesværdige rum. Byrådssalen er med sin enkle geometriske form og de gedigne detaljer et smukt og kraftfuldt rum. Rådhusets eksteriør er en fortsættelse af biblioteket, men dog med en accentuering af bygningens samfundsmæssige placering.
Uddrag af “Arkitekten”, af Poul Erik Skriver
Bygningen er opført i få materialer med kendte og holdbare byggetekniske løsninger, og er velintegreret i byens bebyggelsesstruktur og skala. Facaden indvendig og udvendig er opført i jernbeton med røde teglsten. Tagkonstruktionen er opført som en gitterkonstruktion i stål og bæres af stålsøjler med lysspalter mellem tag og bygningskrop, hvilket giver et flot, naturligt lysindfald. Loftet er beklædt med perforerede stålplader og den indvendige belægning er røde teglklinker.
Alt fast inventar er designet af tegnestuen og opført i robuste materialer. Eksempelvis er reoler lavet i træ samt indvendige og udvendige belysningsarmaturer i stål og aluminium