Centralsygehuset i Slagelse
1. præmie i arkitektkonkurrence 1980
BYGHERRE
Vestsjælland Amt, Region Sjælland
YDELSESPERIODE
–
AREAL
25.000 m2 og 18.000 m2
ANLÆGSSUM
345 mio. kr. og 928 mio. kr.
ENTREPRISEFORM
Fagentreprise
ROLLE
Arkitektrådgiver
SAMARBEJDSPARTNERE
Johs. Jørgensen A/S
Carl Bro A/S
Balslev A/S
Svend Kirkegaard
Dall & Lindhardtsen vandt i 1980 konkurrencen om en bygningsmæssig fornyelse af Slagelse Centralsygehus. Projektet bygger på mange måder videre på de arkitektoniske principper, ved i sit overordnede koncept, at trække tråde tilbage til strukturalismen med en robust og fleksibel struktur, der fremstår afsluttet; men samtidig giver mulighed for senere at kunne udvide.
Hospitalet tager udgangspunkt i det urbane og uformelle rum, hvor hospitalsgangene igennem sit udtryk, stemning og materialitet er tænkt og udformet som en by, hvor bygningerne er bundet sammen af overdækkede gader, stræder og byrum i form af overdækkede gangarealer og pladser, hvorfra man har adgang til de forskellige funktioner og lokaler.
Første byggeafsnit omfatter behandlingsafsnit med operationsafdeling, akut modtagelse, opvågningsafsnit og sterilcentral samt centralkøkken. Andet byggeafsnit omfatter behandlingsbygning for ambulant kirurgi, røntgenafdeling og laboratorier.
“Vel kan man kalde et sygehus en erhvervsbygning, men en stor arbejdsplads er det. Kravet om personalefaciliteter er i et sygehus udvidet med behovet for trivlselsfremmende omgivelser for patienter. Det har man længe været opmærksom på i sygehusbyggeriet, uden at det helt er lykdedes at fjerne hospitalsatmosfæren. I CS-Slagelse er det lykkedes så godt, at dette byggeri synes at skulle blive skelsættende. Projektet foreslog, sengeafdelingerne placeret i fire treetagers bygninger, mens behandlingsafdelingerne blev samlet i en struktur af énetages bygninger ved foden af sengebygningerne. Fordelingen af sengeafdelingerne ville gøre det muligt at udbygge etapevis, uden at sygehuset mellem etaperne så ufærdigt ud.
I behandlingsafsnittet er funktionerne placeret i lige store kvadratiske bygningsmoduler, men indretningen af modulerne varierer meget. I nogle af dem er der gårdhaver, så rummene får sidelys, andre har kun ovenlys. Gangene har ovenlys, og funktionerne er placeret, så transporter af sengeliggende patienter ikke kommer i kontakt med patienter til ambulatorierne. Fuldt udbygget vil der centralt i behandlingsområdet være en meget stor gårdhave med gamle træer. Det store venteområde vil få en glasvæg mod denne gårdhave.”
– Poul Erik Skriver, Arkitektur DK 1991