Flodhestehus
Den nye Savanne Zoologisk Have Søndermarken omfatter hele den centrale og sydlige del af den afdeling.
BYGHERRE
Foreningen Zoos Dyrefond
YDELSESPERIODE
Ukendt
AREAL
1,5 hektar savanneanlæg
1.100 m² flodhestehus
ANLÆGSSUM
11 mio. kr. savanne
76 mio. kr. flodhestehus
ENTREPRISEFORM
Fagentreprise
ROLLE
Totalrådgiver
SAMARBEJDSPARTNERE
Rambøll A/S
Finn Jørsboe
Området er kendetegnet ved sin parkkarakter og landskabelighed, med den grønne oplevelse i fokus. Huse med bygningskarakter er placeret i den nordlige del, mens anlæg tættere på den offentlige park er landskabelige og grønne med minimale facader og landskabelige materialer. Savannen skaber et sammenhængende vidtstrakt natursceneri, med dyr i grønne omgivelser. Den strækker sig over Søndermarksafdelingens centrale del og omfatter et samlet areal på ca. 1,5 hektar.
Savannen er et græsklædt terræn med bakker og træer, der står solitært og i grupper. Anlægget er udformet så publikums oplevelser skifter fra brede udsigter over åbne flader til dybe kig ind mellem bakker. Zoo-tårnet danner et vigtigt orienteringspunkt set fra savannens sydlige del.
Bakkerne i anlæggets vestlige del danner baggrund for udsigterne fra østsiden, neddæmper samtidig savanne-staldens bygningsvolumen.
Barrierer mellem publikum og dyr er udformet som grave med støttemure. Mellem støttemure og publikums-stier findes et plantebælte, som flere steder gennembrydes af chausséstensbefæstede udkigspladser. I plante-bæltet findes bevarede træer og beplantning af stauder, græsser og buske, som giver associationer til savannen og danner forgrunde til indkiggene.
Det nye flodhesteanlæg placeres sydligt i Zoologisk Haves afdeling i Søndermaken, indbygget i en grøn bakke der landskabeligt formidler overgangen mellem ZOO og Søndermarken. Flodhestehuset er i pagt hermed underspillet som bygning idet de tunge dele er skjult i en græsklædt bakke. Husets glasfacade og tag er bygningens accent, et reflekterende og lysende prisme – et krystal der rejser sig i savannens sydligste hjørne. Publikumsfærden gennem anlægget foregår ad rampestier, langs præcise mure, der artikulerer den landskabelige bakkeformation.
Savannen og Flodhestehuset er en del af Zoologisk Haves fortløbende arbejde med forbedring af tilgængeligheden. Savannen og huset er mærket tilgængeligt for de 7 brugergrupper der findes i mærkeordningen godadgang.dk. Bakken indeholder en stald og et publikumsområde med panoramaudsigt til det glasoverdækkede, opvarmede flodhestebassin. Publikumsområdet er sænket ned i bakken, så flodhestene når de svømmer i bassinet opleves i øjenhøjde gennem den store glasbarriere.
Tagfladerne over stald og publikums-område er beplantet med vilde græsser og spredte småbuske, og glasoverdækningen over publikumsområdet føres på nordsiden af bygningen ned som en næsten lodret glasvæg, der adskiller det opvarmede anlæg fra savannen.
Indendørs og udendørs bassin er forbundne, så dyrene om sommeren kan færdes frit ind og ud under glasfacaden. Fra nordsiden af den nye savanne opleves huset som et funklende krystal der står præcist i det grønne landskab.
