Gribskov Gymnasium

Nybyggeri (1979) samt løbende ombygning og renovering (2014)

BYGHERRE

1979 – 1981: Frederiksborg Amt
2014 – 2023: Gribskov Gymnasium

YDELSESPERIODE

1979 – 1981
2014 – 2023

AREAL

ca. 5.500 m² (oprindeligt, udbygget til ca. 10.000 m²)

ANLÆGSSUM

1979 – 1981: 54 mio.
2017 – 2023: 9,3 mio

ENTREPRISEFORM

Fagentreprise / Hovedentreprise

ROLLE

Bygherrerådgiver / Totalrådgiver

SAMARBEJDSPARTNERE

Rambøll A/S
Landskabsarkitekt Charlotte Skibssted

Gribskov (tidl. Helsinge) Gymnasium, som Dall & Lindhardtsens arkitekter tegnede i 1979, står stadig flot over 40 år senere. Vi har siden starten af 10érne udført flere store og små ombygnings- og renoveringsprojekter på uddannelsesinstitutionen – herunder tagrenovering af en nyere tilbygning som D&L ikke har tegnet, et nyt køkken, D&V planer, nye idrætsfaciliteter, vinduesudskiftninger, musiklokale mm.

Om den oprindelige bygning: “I Helsinge Gymnasium arbejder man med grader af fællesskab.
Det store i skolens centrale samlingssal og kantine, og det mindre i fællesområderne ved klasseklyngerne
.”
Poul Erik Skriver, Arkitekten 1981

Gribskov (tidl. Helsinge) Gymnasium blev bygget som et af tre gymnasier i Nordsjælland i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne. Det var en tid, hvor læringsprincipperne stadig byggede på 60’ernes idé om fagklasser, hvor eleverne bevægede sig fra lokale til lokale afhængig af fag, fremfor for at have en fast hjemklasse. Det betød, at det store centrale samlingsrum var et vigtigt element i både elevernes og lærernes dagligdag.

Behovet for forskellige grader af fællesskab, både det store, hvor alle kunne være sammen, og de mindre, mere private former for fællesskab, blev derfor bærende principper i bygningens koncept. Et gennemgående arkitektonisk greb, der dengang – såvel som i dag – er bærende for tegnestuens projekter, handler om at skabe rum, hvor folk kan mødes. Det handler om at skabe en variation af rum: fra det private over det semi-private og semi-offentlige til det offentlige.

Dermed tilbydes brugerne mulighed for indgå i forskellige grader af fællesskab, afhængig af hvilke rum, de befinder sig i. På Gribskov Gymnasium er der rum, hvor eleverne kan fordybe sig, rum, hvor de kan mødes i mindre grupper og arbejde og rum, hvor de kan samles til store arrangementer. Rummene har et klart hierarki, nogle er til store og mere formelle aktiviteter, mens andre er mindre og mere uformelle. De forskellige rum overlapper samtidig hinanden og skaber på den måde interessante rumlige overgange.

Ud over de størrelses- og aktivitetsmæssige forskelle er rummene desuden kendetegnet ved godt indeklima, både i forhold til akustik, temperatur og ventilation samt ikke mindst en smuk og forskelligartet udnyttelse af det naturlige lys, som underbygger rummenes funktion og stemning

Dall & Lindhardtsen A/S har mange renoverings- og transformationsprojekter og kendetegnene for disse er, at der altid tages udgangspunkt i det arkitektoniske ophav, således at der renoveres, transformeres og fornys med respekt for den oprindelige arkitektur og bygningskultur. Dette gør sig også gældende på Gribskov Gymnasium, hvor bygningssyn afholdt i en regelmæssig rytme, bringer løbende renoveringsprojekter, der tager afsæt i de originale linjer.

Et bygningssyn i 2014 afledte således tagrenovering (2014), renovering af vinduer og døre (2016), samt sternrenovering (2017). Senere i 2016 blev der behov for ombygning af køkken efter vandskade, og i 2019-2020 blev der opført en tilbygning, der i dag rummer musikpavillonen.

I 2019-2020 blev der gennemført en tagrenovering og tilføjet et solcelleprojekt.

Ved det sidst afholdt bygningssyn (foråret 2020), og dertilhørende anbefalinger og økonomiske overslag, er følgende projekter blevet sat i gang: renovering og ombygning af omklædningsfaciliteter i hallen, tag- og facaderenovering af idrætshal, vinduesudskiftning af samtlige vinduer på skolen, samt ombygning af elevtoiletter.

Velfærd
Fællesskab
Kulturarv

Brug for en hjælpende hånd?

Brug søgefunktionen nedenfor.

Søg