Sct. Anna Gade
Renovering og ombygning af bevaringsværdig bygning
BYGHERRE
Helsingør Kommune
YDELSESPERIODE
2020 – 2023
AREAL
1.200 m2
ANLÆGSSUM
20 mio. kr.
ENTREPRISEFORM
Totalentreprise
ROLLE
Arkitektrådgiver
SAMARBEJDSPARTNERE
Elindco A/S
ARRI ApS
Barion ApS
Karsten Bach
Projektet omfatter rådgivning ifm. projektering af ombygning og renovering af bevaringsværdig bygning i SAVE klasse 4 på Rådhustorvet i Helsingørs gamle bykerne. Den ud- og indvendig renovering og ombygning skaber nyt aktivitetsbaseret arbejdsmiljø i en stemningsfyldt og identitetsskabende bygning.
Projektet er udviklet i et tæt og konstruktivt samarbejde med Helsingør Kommunes projektledere, byggesagsbehandlere, kommunens bevaringsekspert m.fl.
Renovering og ombygning af Sct. Anna Gade 5A på Rådhustorvet i Helsingør er en del af en større plan for omstrukturering og rokade af arbejdspladser i Helsingør Kommune, således at kommunens ansatte i større grad får til huse i kommunens egne ejendomme og dermed kan undgå lejede lokaler i størst muligt omfang.
Sct. Anna Gade 5A, der tidligere har fungeret som byens politistation, er et typisk byhus, der dog er blevet bygget en del om i årenes løb. Stueetagen blev oprindeligt opført af en murermester i 1847 og allerede i 1854 blev bygningen forhøjet til 2 etager. I 1952 tegnede man en forlængelse af bygningen med trapperum ved sydvestgavlen, hvor taget er afvalmet.
Bygningen er i alt ca. 1.200 m² med høj kælder, 2 etager og udnyttet tagetage. Bygningen er bevaringsværdig (bevaringsværdig klasse 4) og renoveringen og ombygningen er planlagt med respekt for bygningens historie. Bygningens ydre fremstår originalt med murede, pudsede facader, dog med dannebrogsvinduer og tegltag af nyere dato. Indvendigt er der gennem årene sket ombygninger som tilpasning til den varierede brug gennem tiden.
Det åbne landskab i bygningen skaber nye muligheder for aktiviteter, ophold, touch down zoner for gruppearbejde skaber en ny og forbedret brug og funktion – dog uden at gå på kompromis med at udvalgte af bygningens bevaringsværdige detaljer bevares.
Renovering og ombygning omfatter nye aktivitetsbaserede arbejdspladser for Helsingør Kommune i stuen, på 1. sal og på tagetagen.
Ifm. med den indvendige renovering og ombygning, har der fra bygherres side været et ønske om at gøre kælderen anvendelig og brugbar for servicefaciliteter og fælles opholds-, samarbejds- og møderum. Kælderetagen gøres brugbar ved at sænke gulvkoten og dermed også sikre en større underfundering af ejendommen. Når det nye kældergulv er sænket, indrettes kælderetagen med møde-, personale- og køkkenfaciliteter til bygningens brugere. Udfordringen omkring sænkning af gulvkote og understøbning af de gamle fundamenter har været essentiel i projekteringsfasen og har omfattet et særdeles tæt samarbejde med totalentreprenør og underentreprenør omkring løsninger for udførelsen. Ifm. med udgravningerne gjorder man arkæologiske fund, og grundet arbejdet fra Nordsjællands Museum har udførelsen været sat på pause.